Den iberiske grisen

Den iberiske grisen

Den iberiske grisen

Den nesten helt svarte grisen har vært i la dehesa (beitelandskapet i sørlige og sentrale Spania) i mer enn tusen år og har tilpasset seg det spesielle klimaet med hete somre og fuktige milde vintre. Den iberiske grisen har i motsetning til de moderne griserasene ikke vært utsatt for målrettet foredling for at de skal vokse raskest mulig og fórtyper som skal gi dem størst mulig muskler.

Denne tradisjonelle dyrerasen har en fysiologi som er spesielt tilpasset landbrukstradisjonene før kjøttproduksjonen ble industrialisert. Rasen har hengende ører og spesielle svarte klover (pata negra). Den er en glad gris (et stresset dyr gir dårlig kjøtt) og veldig hårdfør. Den spesielle kosten på eikenøtter, gress, urter og røtter fra landskapet i la deseha gir den helt unike smaken på ibericoskinken. Den iberiske grisen går på sparebluss gjennom sommeren for å være skikkelig sulten når la montanera (perioden fra september til april) gir den mengder av eikenøtter å kose seg med. Ibericogrisens kosthold og genetikk er også årsaken til den høye andelen av enumettede fettsyrer og det lave kolesterolinnholdet sammenliknet med andre typer skinke. Les mer om de iberiske spekeskinkene og vår Taga Iberico Pata Negra.