Nattmat

Nattmat

Nattmat

Vanligvis begynner vi et minneverdig måltid med å gripe en meny så tykk som en veibok, mens vi funderer på hvilken av de velkjente og – forhåpentligvis – ukjente rettene som i størst grad kan stille vår appetitt. Så kommer det svimlende øyeblikket der kelneren seiler opp ved siden av bordet for å ta bestillingen, klar til å bli imponert over hva vi velger av kjøkkenets lovte gleder. Vi vil gjerne bli imponert, og like gjerne imponere, men her på dette stedet finnes det ingen meny. Det finnes ikke engang bord. Dette stedet har faktisk ikke kjøkken, ved nærmere ettertanke. Og hvorfor skulle det ha det? Dette er et etablissement som serverer én eneste rett, og bare den. Herrene bak disken har hele sine liv laget den samme maten, på dette samme stedet. Og med unntak av den lille TV-skjermen bak baren – konstant innstilt på fotball – ser stedet ut som denne tradisjonen har levd i generasjoner. I enden av bardisken våkner en overdimensjonert stekepanne til live i damp og flammer idet den hemmelige sausen sprutes over soppen som  freser over varmen. Det lille rommet fylles med lukten av hvitløk og olivenolje og noe annet som må være hemmeligheten.

Logrono ligger i hjertet av Rioja. Det er en vakker, gammel og velholdt by, men likevel vanligvis oversett av turister – hvis de da ikke har en spesiell interesse for regionens berømte vin. Spania har sin fortjente andel av restauranter i verdensklasse, og du finner tapas – denne særegne spanske tradisjonen med små, lokale delikatesser servert etter tur – så å si overalt. Men Logrono har holdt fast ved noe helt spesielt i møte med en internasjonal restaurantkultur i stadig utvikling. Her går innbyggerne gatelangs i gamlebyen, mens de inntar en enkel tapas for hvert sted de stopper. Noen av stedene, som Bar Soriano med sin fantastiske spesialitet av sopp, reker og brød, er ikke stort annet enn et inviterende hull i veggen. Andre, større steder opererer med menyer og et lite utvalg av retter. Men hvis du skal spise som de lokale gjør, så befinner du deg ikke lenger på hvert sted enn det tar å spise en liten rett. Så bærer det ut døra og langsetter gatene til neste sted. Å spise tapas i Spania er en affære som kan vare ut i de små timer, så om natten er gatene i Logrono fulle av liv.

Vel kan de se enkle ut når de serveres, men de beste tapasene bygger alltid på en perfekt kombinasjon av ferdigheter og tradisjon. I en by som Logrono har de som lager og serverer tapas en type kunnskap som bare kan oppnås gjennom øvelse og lidenskap. Men den virkelige forskjellen ligger i tradisjonen bak kunnskapen. Forskjellen ligger i råmaterialene. Bare de beste råvarene kommer så langt som til tallerkenen. Sausens tomater er så vidt modne og likevel søte. Paprikaen er plukket før sola står opp. Fisken er alltid fersk, og det spekede kjøttet… , vel der er vi ved sakens kjerne. Ingen tapasnatt er fullverdig uten en smak av Serrano, Pata Negra eller kanskje en liten fuet – lett grillet og badende i krydret saus.

Et måltid behøver ikke være komplisert for å kunne nytes. Rike smaker og eleganse krever ingen lang dag over en varm komfyr. Det viktigste er godt selskap og god stemning. Alt du egentlig trenger er appetitt. Samle familie og venner, og nyt det beste fra middelhavskjøkkenet. Nøkkelen til et godt måltid er alltid ingrediensene. Så enkelt er det.

Så sett i gang… og lev.