Inspirasjon

Artikler

Vi i Taga besøker våre partnere i Spania så ofte vi kan og er så heldige å la oss begeistre av spansk matkultur. Spansk matkultur betyr for mange tapas – små skåler med litt enkel ”tiltugg” (serranoskinke, manchego ost, noen oliven) som man satte på toppen av glasset for å hindre at man fikk fluer i glasset (tapear betyr å dekke til). Men tapas har etter hvert fått betydningen av at det sier kun noe om størrelsen av retten. Tapas er en liten rett – bestiller man en ración så er tapasen 2-3 ganger så stor. Og den samme tapasen kan være en middagsrett hvis man legger på et par sleiver til. Tapas i dagens Spania kan være fra den mest intrikate tidskrevende retten til den enkleste lille anretning med spekepølse og ost.

Les vår artikkel om en tapasaften i Logrono og få et innblikk i en liten del av den spanske tapaskulturen. Eller få noen tips om hvordan Tagas produkter er som skapt til en liten piknik. Eller tapas piknik om du vil.

Visste du at...

De små hvite prikkene som av og til dannes på skinken og som kan likne på saltkorn er en aminsosyre som kalles Tyrosin. I Spania er tyrosinkrystaller på skinken et tegn på god kvalitet fordi det viser at skinken har gjennomgått en lang og god modningsprosess.

 • Snik deg unna

  Bygatene former en koselig labyrint pyntet med små butikker og tavernaer. Lydene og luktene som siver ut over brosteinene er inviterende nok, men når solen skinner og det blåser en mild bris, er det nesten for ille ikke å ta med lunsjen ut; litt nærmere den naturen den kommer…

  5
  Taga
 • Nattmat

  Vanligvis begynner vi et minneverdig måltid med å gripe en meny så tykk som en veibok, mens vi funderer på hvilken av de velkjente og – forhåpentligvis – ukjente rettene som i størst grad kan stille vår appetitt. Så kommer det svimlende øyeblikket der kelneren seiler opp ved siden…

  0
  Taga

Lær mer om

Vi i Taga mener det er en berikelse å kunne vite noe om det man spiser – hvor kommer maten fra, hvordan er den laget, hvordan brukes den etc. Så blir det enklere å velge hva man putter i munnen og å forstå hvorfor det er prisforskjell på mat. Her kan du lese litt om de ulike spanske grisene, hva de spiser, hvor de lever. Og hvordan spekeskinkenes kvalitet påvirkes av grisen og av produksjonsmetodene. Visste du at området spekeskinkene tørkes i har en påvirkning på smaken? At klimaet i de spanske fjellene gir ekstra gode spekeskinker?

Her finner du noen korte artikler som vi håper gir deg litt ekstra inspirasjon neste gang du forbereder en liten venneaften og lurer på hva du skal servere.

 • Serranoskinke

  Serrano betyr fra fjellene og produseres over hele Spania. Saltinnholdet er lavere enn hos de norske spekeskinkene. Den har en mild og varm smak. Fargen er frisk med et rosa skjær. Serrano skinke har et forholdsvis sparsommelig fettlag og smaker mest når den er romtemperert.

  2
  Taga
 • Salchichon

  Salchichon er en spansk spekepølse som er svært mye brukt som tapas eller som pålegg i bocadillos. Salchichon finnes i svært mange ulike varianter med ulikt type kjøtt, men den mest vanlige er laget av magert svinekjøtt og krydret med salt, paprika, muskatnøtt, nellik og koriander.

  5
  Taga
 • La dehesa

  Husker du oksen Ferdinand som bare ville sitte under eiketreet sitt og bare lukte på blomstene i stedet for å slåss med de andre oksene? Ferdinands paradis var i beitelandskapet som kalles la dehesa.

  0
  Taga
 • Ibericoskinkene

  Det finnes to hovedtyper spanske skinker. Jamón serrano – serranoskinke – som kommer fra sierra, fjellet. Den andre skinketypen kalles Jamón Iberico – ibericoskinke – som er laget av den sorte iberiske grisen pata negra. Men ibericoskinke er ikke bare ibericoskinke – så lær deg de viktigste forskjellene så…

  6
  Taga
 • Duroc

  Serranoskinke kommer fra de hvite griserasene. Duroc grisen er en av de tre mest vanlige rasene som benyttes til produksjon av Serranoskinke og rasen har ved sine mange likhetstrekk med den iberiske grisen, etablert seg som en kvalitetsreferanse i det spanske markedet. Rasen kommer opprinnelig fra Nord-Amerika og er…

  1
  Taga
 • Den iberiske grisen

  Den nesten helt svarte grisen har vært i la dehesa i mer enn tusen år og har tilpasset seg det spesielle klimaet med hete somre og fuktige milde vintre.

  0
  Taga
 • Chorizo

  Chorizo er en spansk pølse som er laget av røkt svinekjøtt og er en svært viktig del av den spanske matkulturen. Chorizo finnes i ulike lokale varianter, men alle er laget av svinekjøtt og krydret med røkt paprika som gir den karakteristiske smaken og rødfargen.

  3
  Taga
 • Chistorra

  Chistorra skiller seg fra de andre pølsetypene ved en kortere tørkeperiode som skal gi pølsen lengre holdbarhet. Chistorra er en spesialitet fra nordlige områder i Spania og er laget av svinekjøtt eller en blanding av svin og okse.

  4
  Taga
 • Fuet

  Fuet er en salchichon type som er en katalansk (nord i Spania i Barcelona området) spesialitet og den er enkel å finne i butikkhyllene pga sin lange tynne form

  2
  Taga