La deg inspirere

Det er alltid mer å lære om spekemat; om modning, krydder og aroma. For å sikre oss den ypperste kvalitet, drar vi i Taga ofte på besøk til våre partnere i Spania og Italia for å utforske nye produkter og den rike matkulturen. Her har vi samlet litt spennende lesning for deg, hvor du kan lære mer om tapas og våre ulike spekepølser. Og kanskje blir du inspirert til å lage helt nye, fristende retter?

damien-dufour-photographie-0P_qto9Xysk-unsplash

Produktfakta

Skjermbilde 2021-03-03 kl. 12.59.31

Fuet spekepølse

Fuet er en salchichon type som er en katalansk (nord i Spania i Barcelona området) spesialitet og den er enkel å finne i butikkhyllene pga sin lange tynne form. Den er gjerne 30-40 cm lang og med en diameter på ca 3 cm. Fuet er laget av hakket magert svinekjøtt, salt, pepper og ulike krydder. Prøv vår Taga Fuet – den kan spises rett fra posen og er ypperlig turmat eller på tapas bordet.

Chorizo

Chorizo er en spansk pølse som er laget av røkt svinekjøtt og er en svært viktig del av den spanske matkulturen. Chorizo finnes i ulike lokale varianter, men alle er laget av svinekjøtt og krydret med røkt paprika som gir den karakteristiske smaken og rødfargen.

1290598-1170x780
1290626-768x1024

Chistorra

Chistorra skiller seg fra de andre pølsetypene ved en kortere tørkeperiode som skal gi pølsen lengre holdbarhet. Chistorra er en spesialitet fra nordlige områder i Spania og er laget av svinekjøtt eller en blanding av svin og okse.

Visste du at...

Spekeskinke bør ha romtemperatur for å få frem de gode smakene. Og skivene er dessuten mye lettere å få fra hverandre hvis pakken har vært åpnet og ute av kjøleskapet minst 10 minutter før du skal legge den opp.

DSC9868-682x1024

Serrano spekeskinke

Spanjolene har laget lufttørret skinke helt siden antikken. Produksjonsprosessen har da som nå vært svært enkel – lufttørring i områder med varme tørre somre og kalde vintre – og fjellluft som er optimal for den gode smaken. Skinkene ble lagt i sjøsalt for å starte modningsprosessen for så å bli vasket og hengt til tørk. Serrano betyr fra fjellene, men serrano spekeskinke produseres over hele Spania. Saltinnholdet er lavere enn i spekeskinkene hos oss her i Norden. Skinken har en mild og varm smak. Fargen er frisk med et rosa skjær. Serranoskinke har et forholdsvis sparsommelig fettlag og smaker mest når den er romtemperert.

Produksjonsprosessens 4 faser:

  1. Salting. Den ferske skinken blir dekket med sjøsalt, og vil ligge i salt ca 20 timer eller to dager pr kilo skinke. Det rene saltet vil stabilisere produktet ved en lav temperatur i områder som har høy luftfuktighet.
  2. Post-salting. Saltet vil sakte forsvinne og trekke til seg fuktighet i skinken.
  3. Tørr modning. Den ferske skinken vil bli speket etter hvert som temperaturen ute vil øke samtidig som fuktigheten avtar.
  4. Modning. I denne siste fasen vil modningsprosessen kompletteres. Gjennomsnittstiden for modningen er 12 måneder.

Spanske spekeskinker

Det finnes to hovedtyper spanske skinker. Jamón serrano – serranoskinke – som kommer fra sierra, fjellet. Den andre skinketypen kalles Jamón Iberico – ibericoskinke – som er laget av den sorte iberiske grisen pata negra. Men ibericoskinke er ikke bare ibericoskinke – så lær deg de viktigste forskjellene så du er sikker på at du får den kvaliteten du betaler for. Forskjellene ligger blant annet i hvordan grisen har levd og spist. Har den levd et frittgående liv blant eiketrærne og spist seg opp på eikenøtter, sopp og urter i det spesielle beiteområdet la dehesa? Eller har den vært inne i fjøset deler av året og fått eikenøtter bare til fest? Eller kanskje den aldri har løpt fritt rundt, men levd et liv i fjøset. Som du sikkert har skjønt – dess bedre grisen har levd, dess bedre blir også skinken. Her er en liten guide til de tre skinketypene:

Jamón Iberico de Bellota: Dette er det aller ypperste av det ypperste. Skinken er laget av frittgående iberiske griser hvor en stor del av dietten er eikenøtter. Skinken kalles også Jamón Iberico de Montanera.

Jamón Iberico de Recebo: Skiller seg fra Jamón Iberico de Bellota ved at det ikke er noe krav til at grisene skal være frittgående. Grisene spiser mye eikenøtter.

Jamón Iberico: Grisen lever hele livet i fjøset – dette er ikke frittgående griser.

DSC0338-682x1024

taga-23241-682x1024

Fakta om Serrano

De små hvite prikkene som av og til dannes på skinken og som kan likne på saltkorn er en aminsosyre som kalles Tyrosin. I Spania er tyrosinkrystaller på skinken et tegn på god kvalitet fordi det viser at skinken har gjennomgått en lang og god modningsprosess.

Stempel_taga.no
1290549-1170x780

Visste du at...

Ingen i verden spiser like mye spekeskinke som spanjolene – over 5 kilo hver i året!

Digge produkter fra Taga

Taga Foods AS, 
postboks 8838 Solsiden, 7481 Trondheim

Forbrukerhenvendelser
Tlf: 926 11 200, e-post: post@taga.no