Serrano Antipasti

Serrano Antipasti

Ingredienser

  • 70 g Serranoskinke
  • 7 stk asparges
  • 14 stk sort oliven
  • 7 g pinjekjerner

Tilberedning

Rens asparges og gi dem et raskt oppkok i vann med litt smør, før du kjøler dem ned i iskaldt vann. Legg Serranoskinke på et fat og pynt med asparges, oliven og pinjekjerner.

Dette er en enkel og god forrett, eller Antipasti, vi bare må ha på reiser til Spania og Italia. Den lokale spekeskinken er aldri et dårlig valg, og som du ser på bildet kan det gjøres meget enkelt og delikat, også her hjemme i Norge.

Antall porsjoner

Tilberedningstid

10
minutter

Vanskelighetsgrad

Visste du at...

Skinke bør ha romstemperatur for å få frem de gode smakene. Og skivene er dessuten mye lettere å få fra hverandre hvis pakken har vært åpnet og ute av kjøleskapet minst 10 minutter før du skal legge den opp.

Iberico skinkene

Det finnes to hovedtyper spanske skinker. Jamón serrano – serranoskinke – som kommer fra sierra, fjellet. Den andre skinketypen kalles Jamón Iberico – ibericoskinke – som er laget av den sorte iberiske grisen pata negra. Men ibericoskinke er ikke bare ibericoskinke – så lær deg de viktigste forskjellene så du er sikker på at du får den kvaliteten du betaler for. Forskjellene ligger blant annet i hvordan grisen har levd og spist. Har den levd et frittgående liv blant eiketrærne og spist seg opp på eikenøtter, sopp og urter i det spesielle beiteområdet la dehesa? Eller har den vært inne i fjøset deler av året og fått eikenøtter bare til fest? Eller kanskje den aldri har løpt fritt rundt, men levd et liv i fjøset. Som du sikkert har skjønt – dess bedre grisen har levd, dess bedre blir også skinken. Navnet Pata Negra ble forbudt i 2006 for å unngå forvirring – så her er en liten guide til de tre skinketypene:

Jamón Iberico de Bellota:

Dette er det aller ypperste av det ypperste. Skinken er laget av frittgående iberiske griser hvor en stor del av dietten er eikenøtter.  Skinken kalles også Jamón Iberico de Montanera.

Jamón Iberico de Recebo:

Skiller seg fra Jamón Iberico de Bellota ved at det ikke er noe krav til at grisene skal være frittgående. Grisene spiser mye eikenøtter.

Jamón Iberico:

Grisen lever hele livet i fjøset – dette er ikke frittgående griser.

Serrano skinke

Serrano betyr fra fjellene og produseres over hele Spania. Saltinnholdet er lavere enn hos de norske spekeskinkene. Den har en mild og varm smak. Fargen er frisk med et rosa skjær. Serrano skinke har et forholdsvis sparsommelig fettlag og smaker mest når den er romtemperert.

Spanjolene har laget luft tørret skinke helt siden antikken – og den første skriftlige referansen daterer seg tilbake til det romerske imperiet. Produksjonsprosessen har da som nå vært svært enkel – lufttørring i områder med varme tørre somre og kalde vintre – og fjellluft som er optimal for den gode smaken. Skinkene ble lagt i sjøsalt for å starte modningsprosessen for så å bli vasket og hengt til tørk.

Produksjonsprosessens 4 faser:

  1. Salting. Den ferske skinken blir dekket med sjøsalt, og vil ligge i salt ca 20 timer eller to dager pr kilo skinke. Det rene saltet vil stabilisere produktet ved en lav temperatur i områder som har høy luftfuktighet.
  2. Post-salting. Saltet vil sakte forsvinne og trekke til seg fiktighet i skinken.
  3. Tørr modning. Den ferske skinken vil bli speket etter hvert som temperaturen ute vil øke samtidig som fuktigheten avtar.
  4. Modning. I denne siste fasen vil modningsprosessen kompletteres. Gjennomsnittstiden for modningen er 12 måneder.

 

Summary
Recipe Name
Serrano Antipasti
Published On
Total Time